(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Presentat l’Informe 2021 sobre l’anàlisi informativa de la migració i el refugi

18.11.2021

D’esquerra a dreta: Lorena Tortosa, periodista i membre de l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians; Paloma Chen, periodista associada i autora de l’informe; Adrián Vives, tècnic d’incidència de CEAR PV.

 

El 16 de novembre CEAR PV i la Unió de Periodistes Valencians presentaren en Ca Revolta l’Informe 2021 de l’Observatori Sense Tòpics, un treball de la periodista i activista Paloma Chen que porta per títol ‘Anàlisi informatiu de la migració i el refugi. Les arribades a Canàries, Ceuta i el trasllat des de l’Afganistan’. Es tracta del cinqué informe publicat per l’Observatori Sense Tòpics del projecte Alça la veu contra el racisme i la xenofòbia, que pretén combatre les actituds racistes i xenòfobes en diferents àmbits de la societat, considerant als i les periodistes i comunicadores com a agents clau en aquest treball.

Aquest any 2021 s’ha analitzat el tractament dels mitjans en tres esdeveniments concrets com van ser les arribades en 2020 de persones migrants i refugiades a Canàries, en concret al port d’Arguineguín, les entrades a través de la frontera de Ceuta del passat mes de maig, i el trasllat de persones refugiades des de l’Afganistan a la fi d’agost. Així mateix, Paloma Chen recull en l’informe altres anàlisis pel que fa a menors d’edat sense familiars que migren, la mercantilització i l’utilitarisme que en general es plasma en les notícies quan es refereixen a persones migrants i refugiades, els delictes d’odi, els estereotips i el fals dilema que es dóna entre “ells i elles”.

En el present informe, com en anteriors, no sols s’analitza i s’extrauen conclusions, sinó que s’aporten propostes per a la millora, destacant les bones pràctiques que per descomptat també es donen als mmcc. Per a recopilar i analitzar les dades, s’ha comptat amb la tecnologia IA, bases de dades i documentalistes de la firma Hallon que ha donat suport a la demanda requerida.

Tot això amb l’objectiu que aquest treball i el projecte servisquen per a la formació a estudiants i professionals de la comunicació, contribuint a un canvi i millora en el discurs mediàtic, i per tant, que ajude a combatre actituds racistes i xenòfobes.

Les conclusions i propostes que recull l’informe demanen posar cares als números, afegir context, explicar les dades, parlar de les causes que generen els moviments migratoris, les vulneracions de drets de les persones i per tant, les responsabilitats dels estats i les seues polítiques.

Les conclusions posen l’accent en el fet que les persones no som mercaderia, per això les notícies han de prioritzar els drets humans a una visió neoliberal sobre els beneficis econòmics que obté l’Estat de les persones migrants. És necessari crear noves narratives que advoquen per la convivència i la cohesió social, i no pel discurs alarmista que perpetua estereotips i fomenta les actituds racistes i xenòfobes.

Així mateix, l’informe destaca que és necessària la creativitat i ampliació dels gèneres i formats periodístics per a mostrar les realitats que viuen les persones migrants i refugiades incidint en la necessitat de tractar-les com a protagonistes i subjectes polítics. Són necessaris més reportatges o formats d’anàlisis innovadors i menys notícies breus i urgents d’agència o articles d’opinió subjectius. Finalment, l’informe destaca la importància de cuidar forma i fons en un món visual i emprar un vocabulari ric i humà que no es limite al de les notes de premsa o els reportes policials.