La nova edició de Fragments aposta per la formació i obri els seus tallers al públic
El projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians, Fragments, arrancarà el pròxim 28 de març amb l’exposició del projecte guanyador de la passada edició, però enguany a més, apostarà per la formació i obrirà els seus tallers al públic general. L’objectiu de Fragments és dinamitzar el periodisme gràfic, reflexionar sobre la relació entre el llenguatge visual i la informació i dinamitzar el periodisme gràfic a la Comunitat Valenciana.
Per això, el projecte, que ha estrenat pàgina web, comptarà amb la convocatòria d’una nova beca de producció i amb l’exposició del projecte guanyador de la passada edició anomenat “- Voldria que sempre fora així -va dir ell. -Sempre és només un moment -va respondre ella.” de Laura Silleras. A més, enguany hi haurà una segona mostra, una exposició col·lectiva a càrrec dels alumnes de la EASD titulada “Exercicis en Velluters” que sorgeix després d’un conveni de formació entre l’escola i la nostra associació.
En aquesta edició també hi haurà un ampli programa d’activitats que, com a novetat, buscarà implicar les famílies i als aficionats a la fotografia. Fragments ha programat un curs d’introducció a la fotografia i al reportatge, així com una visita guiada al Cabanyal i una activitat infantil. Destaca la presència del fotògraf Cristóbal Hara, que impartirà un taller per a professionals i una conferència.
Exposició de Laura Silleras
El projecte guanyador de la II Beca Fragments, “-Voldria que sempre fora així -va dir ell. -Sempre és només un moment -va dir ella.”, de la fotògrafa valenciana Laura Silleras, retrata els carrers del Cabanyal i construeix una proposta que transcendeix l’aspecte visual.
El projecte ofereix una forma nova d’aproximar-nos a la realitat d’un barri que està enmig del debat públic i que és fruit de tensions urbanístiques, polítiques i socials. Inspirant-se en una cita de La Història Interminable, de Michael Ende, la sèrie es proposa com un recorregut pel Cabanyal en el qual la idea del temps juga un paper fonamental.
La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dijous 28 de març a les 20 h en el MuVIM. L’acte comptarà amb una sessió de photobookjockey a càrrec de l’equip de Tapas Duras, una creació que portarà per títol ‘Arròs Bomba’ i que s’ha creat específicament per a acompanyar l’exposició de Laura Silleras.
Exposició col·lectiva
Enguany Fragments comptarà amb una segona exposició col·lectiva a càrrec dels alumnes de l’assignatura “Processos Col·laboratius en la Fotografia Documental” de la EASD sota el títol “Exercicis en Velluters”. L’exposició, dissenyada pels mateixos alumnes, reuneix una col·lecció de deu assajos i una selecció de les fotografies que els integren. A més, la dissenyadora de la mostra, Sonia Fito, ha elaborat un assaig addicional que explica el treball fet pels seus companys i que articula tota l’exposició. La mostra s’inaugurarà el 25 d’abril a les 20 hores a la Sala de la Muralla del MuVIM.
Decisió del jurat de la III Beca Fragments
Enguany s’ha convocat la III Beca Fragments per a la producció d’un assaig fotogràfic sobre la història contemporània de la Comunitat Valenciana. Amb aquest motiu, la Unió de Periodistes Valencians ha reunit un jurat format per professionals destacats de la disciplina, María Bleda, María Santoyo i Biel Aliño, que triaran la proposta guanyadora d’aquesta edició.
La decisió del jurat amb la proposta guanyadora es farà pública durant la primera setmana d’abril.
Programació 2019
La programació del projecte cultural Fragments creix i s’amplia per a buscar la implicació del públic general. Els fotoperiodistes tindran la possibilitat de formar-se i assistir a interessants tallers i conferències amb professionals del sector, però els aficionats a la fotografia i les famílies també trobaran el seu lloc en aquesta nova edició. Fragments ha programat un curs d’introducció a la fotografia i al reportatge, així com una visita guiada al Cabanyal i una activitat infantil que es desenvoluparà els dissabtes i diumenges d’abril i maig en el MuVIM. La programació completa amb horaris i descripció es pot consultar en la web www.projectefragments.com
Per a aquesta nova edició de Fragments s’ha reunit una sèrie de professionals del món de la fotografia i el disseny. La finalitat és formar al sector professional en les noves tècniques, llenguatges i formes de distribució i facilitar al públic general dinàmiques que permeten aconseguir una major comprensió d’aquesta disciplina.
Per a complir amb aquests objectius comptarem amb la presència de Cristóbal Hara, autor de l’assaig fotogràfic ‘An Imaginary Spaniard’, entre altres publicacions; María Bleda, el seu treball fotogràfic realitzat al costat de José María Rosa com a Bleda i Rosa ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de Fotografia i compon una de les més interessant investigacions sobre el territori que s’estan realitzant en aquest moment; María Santoyo, curadora, investigadora i professora especialista en història de la fotografia i anàlisi de la imatge; Ricardo Cases, llicenciat en periodisme i referent de la fotografia espanyola més avantguardista. Entre les seues publicacions destaquen ‘Paloma al aire’ i ‘El porquè de las naranjas’. Ángel Álvarez, dissenyador gràfic especialitzat en llibres de fotografia. Laura Donate, Ana R. Leiva i Blanca Sanfélix, del col·lectiu Tapas Duras i Laura Silleras, guanyadora de la II Beca Fragments.
Institucions participants
Organitza: Unió de Periodistes Valencians
Coorganitza: MuVIM (Àrea de Cultura de la Diputació de València) i Generalitat Valenciana (Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport)
Patrocina: Global Omnium (Fundació Aguas de Valencia) i Consum
Col·labora: EASD: Escuela de Arte y Superior de Diseño de Valencia.
Contacte
Biel Aliño | 678591153 | Unió de Periodistes Valencians
Pablo Brezo | 685478608 | Comissari Fragments
Imatges:
– © Cristóbal Hara – Vegap. N-1, Prov. de Álava, 1995
– © Laura Silleras – 18