(p)

Skip to Content

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l’anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació ací.

×

Concentració i taula redona en el Dia Internacional dels Periodistes Palestins

27.02.2024

València, 26/02/2024.- Vigília davant la seu de la Unió de Periodistes Valencians amb motiu del 26F, Dia Intenacional dels Periodistes Palestins. Foto: Biel Aliño

 

Ahir de vesprada ens vam fer ressò de la crida de la Federació Internacional de Periodistes per commemorar el Dia Internacional dels Periodistes Palestins. Ens concentrarem davant la nostra seu per denunciar l’assassinat de més de 130 periodistes a Palestina durant aquests cinc mesos de conflicte. Durant la concentració vam fer una vigília i un minut de silenci en record dels companys i companyes assassinats i vam comptar amb la presència del periodista palestí Amjad Yaghi, refugiat a València, qui va contar com és de crítica la situació en aquest moment i va demanar que els periodistes continuen informant sobre el que està passant allí i donant veu als companys palestins que, malgrat la situació, el perill i la manca de connexions i recursos, continuen informant sobre el que passa allà on la premsa estrangera té prohibit l’accés.

Després de la vigília començà al Rector Peset la taula redona ‘Palestina: com contem la guerra quan no podem accedir al lloc del conflicte’, a la qual dona la benvinguda Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset, espai on va tindre lloc l’acte.

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Vicent Marco, subratllà que la d’ahir era “una ocasió adient per a reflexionar sobre el que està passant a Palestina, i sobre el fet que els periodistes siguen un blanc de guerra, amb més de 130 periodistes assassinats des del 7 d’octubre”, i va donar les gràcies als i les components de la taula redona per acceptar la invitació i per les seues valuoses intervencions.

La periodista i membre de l’executiva, Lorena Tortosa, va moderar l’acte començant amb aquesta reflexió: “la franja de Gaza ara és un forat negre informatiu. No sols estan assassinant periodistes, sinó que han acabat amb més de 50 instal·lacions periodístiques i s’ha restringit l’ús d’Internet”. Tortosa va donar pas a un vídeo de la periodista freelance valenciana Núria Garrido que ara mateix està a Jerusalem i va dirigir el debat llançant preguntes als membres de la taula.

Raquel Segura, periodista de l’Agència EFE, va relatar la seua experiència per a poder informar sobre el terreny sense la supervisió i la censura de l’exèrcit israelià.

La periodista Lola Bañón va incidir en el fet que “el gran problema del periodisme espanyol és l’abús del periodisme freelance. I els mitjans volen cròniques barates i que estiguen en la línia de la política exterior espanyola. I per això contracten periodistes residents a Israel”.

David Segarra, va ser contundent: “estem assistint al pitjor atac al periodisme de la història. Tota la premsa internacional té prohibida l’entrada a Gaza”. “És impossible empatitzar amb una societat si les dues visions que s’aporten als mitjans són les d’una societat de monstres o de víctimes”.

A la taula també va estar Adel Yousef, representant de la comunitat palestina a València: “El que està passant a Gaza no és una guerra: és terrorisme d’Estat. No hi ha paraules per descriure el que està passant, que respon a una sèrie d’interessos econòmics i estratègics”, va concloure.

Eva Sánchez, cap de missió a Palestina de l’Assemblea de Cooperació per la Pau, va participar en el debat amb un testimoni en vídeo que recolzava la idea més repetida durant esta xarrada: “Els palestins ja no tenen confiança en els mitjans tradicionals, cal recollir l’opinió de la ciutadania palestina i mostrar-la”.

Després de les intervencions de les persones integrants de la taula es va donar pas a les preguntes del públic al voltant del conflicte, de les seues causes i de les incògnites i solucions que es plantegen a partir d’ara.